260 Nieuwe Elektrische en ICE Bmw’s onverkoopbaar !

Door een rechtszaak aangespannen door BMW tegen een groep Rotterdamse investeerders, zijn 151 hagelnieuwe elektrische BMW’s en 109 Bmw’s met ICE motoren, voorlopig onverkoopbaar geworden.

Het verhaal begint op 25 juli 2023, als het onder Japanse vlag varende roll-on-roll-off autoschip de Fremantle Highway, vanuit Bremerhaven vertrekt richting de eindbestemming Singapore.
De Fremantle Highway ( nu omgedoopt tot autoschip Floor ) had 3.784 nieuwe auto’s aan boord, waaronder 532 volledige elektrisch auto’s.
Voor de kust van Ameland, is er op 25 juli 2023 rond 23.45 een krachtige explosie geweest op een van de hoger gelegen dekken, aan de stuurboord achterzijde.
Er breekt een grote brand uit, waarbij alle bemanningsleden en de op het schip aanwezige Nederlandse loods, het schip direct moeten verlaten.
Een bemanningslid komt hierbij om het leven.
Acht dagen lang drijft het fel brandende schip doelloos rond over de Noordzee, waarna op 2 augustus het besluit valt, om het schip naar de Eemshaven in Noord-Groningen te laten slepen.
Deze haven biedt alle benodigde faciliteiten om het schip verder af te handelen en de risicovolle sleepreis kon zo beperkt blijven tot 64 km.

Daar blijkt dat er ongeveer 490 elektrische auto’s in goede staat van het schip zijn gehaald.
Het geluk van deze 260 Bmw’s is geweest, dat deze geplaatst waren op dek 1 tot 4, deels onder de waterlijn en onder de speciale beschermvloer op dek 5.
Het betreft 260 Duitse BMW’s van de onderstaande types.

17BMW 118i Hatch
7BMW 120i Hatch
32BMW 220i Active Tourer
6BMW 220i Coupe MX
11BMW 320i Limousine MX
14BMW 320i Touring
1BMW 330I Limousine MX
1BMW 420i Gran Coupe
4BMW 430i Cabrio
18BMW i4 eDrive40 Gran Coupe
13BMW i4 M50 Gran Coupe
6BMW i7 xDrive50 Limousine
8BMW i7 xDrive60 Limousine
49BMW iX xDrive40
17BMW iX xDrive50
40BMW iX1 xDrive30
4BMW M2 Coupe MX
8BMW M240i xDrive Coupe MX
1BMW M340i xDrive Limousine MX
2BMW M340i xDrive Touring
1BMW M440i xDrive Coupe
Lijst BMW Auto’s Schip Fremantle Highway


Wie is nu eigenaar van deze BMW’s ?

De order voor deze BMW’s is geplaatst door het Taiwanese auto importbedrijf PAN German Motors Ltd.
PAN German Motors Ltd is volgens het verkoop contract, eigenaar geworden van de auto’s in de Duitse stad München, waar de auto’s door BMW aan PAN German Motors Ltd zijn geleverd.
Toevallig of niet, maar München is ook de stad waar het hoofdkantoor van BMW is gevestigd.

Vanaf dat moment is er dus geen financieel risico meer voor het Duitse BMW.
PAN German Motors Ltd sluit een transport verzekering af bij een verzekeringsmaatschappij, voor de reis vanuit München via Bremerhaven naar Taiwan, en is dan ook de begunstigde van de schade uitkering, als gevolg van de scheepsbrand.
De verzekeraar is hierdoor eigenaar geworden van een leuke collectie BMW’s.

De verzekeraar wil natuurlijk ook zijn schade beperken en deze schakelt het bedrijf Dolphin Maritime and Aviation Services Ltd in, om alles wat nog iets van waarde heeft te verkopen.
Volgens de website is dit bedrijf gespecialiseerd in het volgende:

We are highly experienced international specialists in all aspects of marine, aviation & inland transport cargo claims, covering loss prevention, policy coverage advice, Settling, Recovery & Casualty work including General Average & Salvage for clients worldwide. Claims Recovery are undertaken on a no-cure-no-pay (contingency) basis.

Dolphin Maritime and Aviation Services Ltd gaat dus op zoek naar een partij om onder andere de 260 BMW voertuigen aan te verkopen.

Een groep van Rotterdamse investeerders is ook door Dolphin Maritime and Aviation Services Ltd benaderd en gaat de 260 Bmw auto’s bekijken.
Niet wetende wat ze aan zullen treffen, gaan ze uit van het ergste.
Maar tot hun verbazing zien ze weliswaar vuile auto’s staan, welke een grondige wasbeurt nodig hebben, maar verder zijn er geen enkele zichtbare schades, als gevolg van brand of transport te zien of te vinden.
Doordat de BMW’s in een transport modus vervoerd worden tijdens de overtocht, zijn veel functies tijdens het transport uitgeschakeld.
De auto zal bijvoorbeeld geen lucht aanzuigen voor het interieur of stroom verbruiken tijdens het transport.
Alleen de noodzakelijke functies zoals de bediening van de knipperlichten en het openen van de autodeur of automatische koeling van de hoge volt batterij, is in de transport modus mogelijk.
En BMW staat bekend om zijn goede bouwkwaliteit, waardoor ook bij het openen van de auto’s door de Rotterdamse Investeerders, geen enkel brandlucht binnen in de auto’s is geconstateerd.

De interesse is hierdoor gewekt bij de investeerders en ze geven bij de schadebehandelaar Dolphin Maritime and Aviation Services Ltd aan, dat ze een bod willen uitbrengen op de 260 Bmw’s.

Dolphin Maritime and Aviation Services Ltd neemt contact op met BMW in München en vraagt of BMW zelf geen bod wil uitbrengen op de 260 Bmw’s, omdat er een groep van Nederlandse Investeerders interesse toont in de voertuigen.

Bmw wijst dit af en de contact persoon ( naam bekend bij de redactie ) komt met twee opmerkelijke voorwaarden, waaronder de investeerders groen licht kunnen krijgen tot aankoop van de 260 voertuigen.

1. De investeerders moeten bij verkoop van de auto’s aan de klanten duidelijk maken, dat de Bmw’s van het uitgebrande schip Fremantle Highway komen.
2. Bmw geeft geen enkele fabrieksgarantie meer op deze voertuigen.

Bmw is dus op de hoogte van de aankoop interesse van de Rotterdammers en geeft met de twee bovengenoemde voorwaarden, als het ware groen licht om over te gaan tot aankoop van de 260 Bmw’s door de investeerders groep volgens de investeerders zelf.

Twee voorwaarden waar de Rotterdamse groep van investeerders mee kunnen leven en waarbij ze zelf ook voor de aanvullende garantievoorwaarden garant konden staan.

De Rotterdamse investeerders doen naar verluid een bod van € 5.000.000,00 op de partij van 260 auto’s en het bod wordt gegund door de schadebehandelaar en de verzekeringsmaatschappij.

Daar staan dan een reeks nieuwe elektrische en ICE BMW’s op een groot verzamelterrein, eigendom van de Rotterdammers.

Enkele Bmw’s zijn vervolgens willekeurig door een notaris aangewezen om te worden getest.
6 wereldwijd gespecialiseerde onderzoek bedrijven gaan daarmee aan de gang.
De redactie heeft de uitgevoerde testen mogen inzien en heeft de conclusies gezien en gelezen.

Bij het onderzoek op schadelijke stoffen:

Hierbij wordt er een lichte verhoging van Dioxine aangetroffen op de buitenkant van de auto, voordat deze zijn gewassen.
De plaatsten waar dit is geconstateerd zijn logisch, de bovenkant van de kofferbak en de ruimte onder de voorruit bij de motorkap, waar normaal altijd al veel vuil en bladeren te vinden is.
Na een flinke wasbeurt zijn volgens het onderzoek alle schadelijke stoffen verdwenen.
Het interieur had overigens geen enkele vervuiling van schadelijke stoffen en alle waardes vielen binnen de wettelijke marges.

Bij het onderzoek naar de maximale temperatuur:

Bij het onderzoek naar de maximale temperatuur zijn de op de voertuigen aanwezige aangebrachte materialen door BMW zelf, ook getest op maximale temperatuur blootstelling, zoals de witte plastic folie op de fragiele auto onderdelen, het schuim op de deurstrips, het rubber van de ruitenwissers, de stuurfolie in de auto, de stoel bescherming plastics in de auto’s en de autobanden.
De producten hebben een smeltpunt van 70 graden Celsius van het schuim tot 200 graden Celsius voor de ruitenwissers.
De onderzoek resultaten hebben aangetoond dat de temperatuur nooit hoger geweest kan zijn dan 70 graden Celsius, omdat er geen enkele vervorming of verkleuring is geconstateerd.
Om nu te begrijpen wat 70 graden Celsius met een auto doet, mijn Tesla heeft regelmatig een binnentemperatuur van 68 graden Celsius onder normale zonnige omstandigheden.

De Rotterdammers, nu eigenaar van de 260 Bmw’s, zetten 1 BMW op Nederlands kenteken en gebruikten deze voor de beslaglegging zelf, om te kijken of alles naar behoren werkt.
In de ogen van de Rotterdammers en gezien de voorgeschiedenis van de auto’s, zien de investeerders de 260 Bmw’s niet meer als nieuwe BMW’s, maar zijn het voor hen gewoon tweedehands voertuigen.
Deze auto, welke al op Nederlands kenteken staat, mag na de beslaglegging ook niet meer gebruikt worden door de investeerders zelf en staat nu, net als alle andere auto’s afgeschermd voor derden.

Bmw laat dan begin december 2023 conservatoir beslag leggen op alle 260 Bmw’s.
Daags voor de kerstdagen heeft BMW op 21 december 2023 de dagvaarding van de bodemprocedure via de deurwaarder op de privé adressen van de Rotterdammers laten betekenen, terwijl de Rotterdammers aan het werk waren en daar ook de dagvaardingen uitgereikt kregen.
De vrouwen/moeders en kinderen mochten de dagvaardingen in ontvangst nemen op de privé adressen van de Rotterdammers.

Bmw zegt dat er mogelijk toch veiligheid risico’s zijn met de voertuigen en dat BMW zich beroept op bescherming van het merkenrecht, en een bodemprocedure wil gaan starten.
Bmw geeft bij de rechtbank ook aan, dat een temperatuur sensor aangeeft, dat er een temperatuur van 205 graden Celsius is bereikt, wat volgens mij onmogelijk is gezien de staat van de Bmw’s.
Op 15 juli 2024 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in het kortgeding en BMW voorlopig in het gelijk gesteld wat betreft de beslaglegging.
De bodemprocedure loopt nog.

Op alle Bmw’s ligt nu beslag en moeten in een afgesloten ruimte voorlopig worden opgeslagen.

Wij bekeken en fotografeerde de auto’s in Zuid Holland, waar de Bmw’s op een voor derden afgesloten terrein staan.

Wie is nu verantwoordelijk voor de schade ?

Waar ligt de fout bij deze aankoop / verkoop van 260 showroom nieuwe elektrische en ICE Bmw’s ?
Heeft de verzekeringsmaatschappij, de Bmw’s mogelijk onrechtmatig verkocht aan de Rotterdamse investeerdersgroep ?
Is BMW nalatig geweest doordat men zelf niet heeft ingegrepen, om de verkoop aan de Rotterdammers te voorkomen, terwijl men daarvan wel schriftelijk van op de hoogte is gesteld door de schadebehandelaar ?
Is er mogelijk helemaal niets aan de hand met deze 260 Bmw’s en moeten wij zelf een auto onderwerpen aan een onafhankelijke duurtest, om eventuele mogelijke problemen te kunnen rapporteren aan de rechtbank ?
Maakt Bmw zoals verwacht prima auto’s, welke ook tegen een scheepsbrand kunnen en zelfs daarna nog 100% in orde zijn ?

Veel vragen waar ongetwijfeld in een verdere procedure antwoord op moet komen ?

Natuurlijk hebben wij ook Bmw Duitsland om een reactie gevraagd:

Ze konden niet verder ingaan op onze vragen, omdat de zaak onder de rechter is.
Wel gaven ze de volgende korte verklaring:

We zijn verheugd dat de rechtbank Den Haag op 15 juli 2024 in ons voordeel heeft geoordeeld en dat de beslaglegging op de BMW Group voertuigen voortduurt.
Dit zorgt ervoor, in elk geval totdat er een beslissing is genomen in de bodemprocedure, dat er geen voertuigen op de markt worden gebracht die door ons zijn aangemerkt als voertuigen met ‘ernstige veiligheidsproblemen’.

BMW Duitsland

Wij blijven de zaak volgen.


VERHAAL EN EXCLUSIEVE FOTO’S ANDY SMULDERS / PERSFOTO.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *