Is de Xpeng G6 de grote concurrent van de Tesla Model Y?

We hebben de Xpeng G6 Performance een week getest om te ontdekken of deze opkomende uitdager echt een serieuze concurrent is voor de Tesla Model Y.
Waar Tesla’s Model Y bekend staat om zijn prestaties, actieradius en de kracht van het
Tesla-ecosysteem, probeert Xpeng met de G6 een nieuwe standaard te zetten op het gebied van technologie, comfort en prijs-kwaliteitverhouding.

Technische data:
Kenteken: GFX-48-R
Xpeng G6 AWD Performance
Kleur: Artic Grey
Prijs: € 53.980,00 
Accu bruikbaar: 87,5 kWh
Accu capaciteit: 92,0 kWh
DC Snelladen tot 280 kW
Volt: 800V
AC laden 11 kW
V2L: Ja 3,3 kW AC
Acceleratie 0-100 km/u: 4,1 sec
Topsnelheid: 200 km/u
Actieradius: 570 km volgens de fabrikant
Totaalvermogen: 350 kW ( 476 pk)
Totaal Koppel: 650 Nm
Aandrijving: AWD 
Gewicht: 2.218 kg
Trekgewicht geremd: 1.500 kg
Verbruik test: 1.406 km / 18,0 kWh / 100 km
WLTP Opgave Fabrikant 17,9 kWh / 100 km **

Als optie is er alleen een trekhaak of een andere externe kleur of interieur beschikbaar.

Xpeng G6 Performance / Tesla Model Y

Laten we de Xpeng G6 Performance eens vergelijken met twee Tesla Model Y’s, die we tegenkwamen bij een Tesla Supercharger in Best, en kijken of er verschillen zijn.
De Xpeng G6 Performance oogt duidelijk wat minder robuust naast de twee Tesla’s.
Hoewel ze op het eerste gezicht niet op elkaar lijken, richten ze zich wel op dezelfde doelgroep.

Exterieur.

De XPeng G6 Performance heeft een futuristisch en sportief exterieurontwerp dat moderne esthetiek combineert met aerodynamische efficiëntie.
Over het algemeen straalt het exterieur van de XPeng G6 Performance een gevoel van geavanceerde technologie, luxe en dynamiek uit, perfect passend bij een elektrische SUV van deze klasse.

De achterkant van de XPeng G6 heeft een ontwerp dat doet denken aan sommige Europese merken, met name de minimalistische en strakke lijnen die je bijvoorbeeld ziet bij merken zoals Audi of Porsche.
De doorlopende lichtbalk over de gehele breedte van de achterzijde is een designkeuze die veel voorkomt bij Europese premium auto’s, zoals de Porsche Macan of de Audi e-tron.
Dit soort LED-verlichting geeft de auto een hightech, futuristisch uiterlijk en benadrukt de breedte van de auto.

Enkele opvallende kenmerken van de Xpeng G6 Performance zijn de elektrisch bedienbare laadpoort, verzonken deurgrepen die automatisch tijdens het rijden weer naar binnenklappen en de super kwalitatieve HD camera’s rondom.
Het vaste glazen panoramadak biedt een mooi uitzicht naar buiten, terwijl de slanke, scherp vormgegeven LED-koplampen aan de voorzijde een high-tech uitstraling geven en een prima licht weergeven op de weg tijdens de nachtelijke uren.

Interieur.

De Xpeng G6 Performance ziet er een stuk luxer en beter afgewerkt uit dan de Tesla Model Y, maar behoudt toch de minimalistische uitstraling waar Tesla om bekend staat.
Xpeng maakt duidelijk gebruik van hogere kwaliteit materialen, wat niet alleen zichtbaar is, maar ook goed voelbaar.
Een voordeel van de Xpeng is het overzichtelijke scherm achter het stuur, waarop alle essentiële informatie direct af te lezen is, inclusief de status van verkeerslichten.
Opmerkelijk is dat het geluid van de telefoon en navigatie via de hoofdsteun van de bestuurder te horen is.
Dit is een aparte, maar leuke toevoeging die een bijzondere ervaring biedt tijdens het rijden. De stoelen zijn zeer comfortabel, al zijn ze aan de stevige kant, wat ik persoonlijk erg aangenaam vind.
Hoewel ze zijn uitgerust met luxe functies zoals verwarming en koeling, ontbreekt de massagestand in dit model.
De bediening van de Xpilot en het entertainmentsysteem is vrijwel identiek aan dat van Tesla, al is het scherm van de Xpeng wel erg gevoelig.
Een lichte aanraking kan het scherm al laten verschuiven naar een andere functie, wat soms onhandig is.
De G6 is uitgerust met het premium Xopera-geluidssysteem met 18 luidsprekers en een vermogen van 960 watt.
Het ruimtelijke geluid kan in vier stappen worden aangepast en er kan gekozen worden tussen dynamisch, bioscoop of het originele geluid.
Dit levert een indrukwekkende geluidskwaliteit op, met zoveel vermogen dat de binnenspiegel meetrilt op de muziek.
Innovatieve elementen in het interieur zijn de luchtgekoelde telefoonopladers en de handmatig in een grotere hoek te verstellen achterbank.
De sfeerverlichting is beperkt tot een LED strip in het dashboard en in de deurpanelen. Persoonlijk had de verlichting wel wat feller mogen zijn, maar dit past waarschijnlijk bij het minimalistische ontwerp.

De Xpeng G6 Performance biedt ook ondersteuning voor CarPlay, iets wat Elon Musk heeft uitgesloten voor Tesla.
Toch zijn er nog enkele verbeteringen nodig op softwaregebied.
Het geluid valt regelmatig weg en de telefoonverbinding heeft soms een aardige vertraging, waardoor een goed gesprek voeren lastig is wanneer CarPlay actief is.
Wanneer je de auto verlaat en nog in de buurt van de Xpeng staat, kan het geluid zelfs gaan stoppen en spontaan weer gedeeltes van de muziek gaan herhalen, naarmate je verder weg loopt van de auto.

Snelladen bij Fastned.

Snelladen met de hoofdletter S.
De Xpeng G6 Performance heeft een 800 volt laadstructuur terwijl Tesla gebruik maakt van een 400 Volt laadstructuur.
DC Snelladen met 280 kW en tijdens onze laadtest bij Fastned haalde wij als piek 285 kW.
Gewoon supersnel en innovatief.

Thuisladen of laden op een openbare laadpaal.

Helaas ondersteunt de Xpeng nog geen 22 kW laden, maar met 11 kW laad je ongeveer 51 km per uur bij.
Hierdoor is de auto thuis in iets meer dan 9 uur weer volledig opgeladen.

Rijervaring.

De Xpeng G6 Performance gedraagt zich uitstekend bij zowel hoge als lage snelheden.
De auto reageert zeer direct op stuur- en remcommando’s, een lichte aanraking van het rempedaal resulteert meteen in veel remdruk.
Met de geactiveerde Launch Control krijg je hetzelfde opwindende gevoel als bij een Tesla Performance, waarbij je maag bijna een rondje meedraait door de krachtige acceleratie. Dankzij de verschillende rijmodi – Eco, Standaard, Sport (inclusief Launch Control), en Individueel – kun je de auto aanpassen aan het rijgedrag van elke bestuurder.
Zelfs de regeneratiestand is instelbaar in vier niveaus: Laag, Gemiddeld, Hoog, of X-Pedal, waarmee je met de laatste instelling zelfs met one-pedal driving de auto volledig kunt bedienen.

De Xpeng G6 Performance biedt ook goede velgrandbescherming, en de banden staan niet strak op de velgen zoals bij Tesla.
Hoewel de Tesla iets ruimer is, is het niet juist om te zeggen dat de Xpeng een kleinere auto is, de ruimteverdeling is goed doordacht.

De automatische rijbaanwissel op de snelweg werkt uitstekend.
Wanneer je de richtingaanwijzer gebruikt, controleert de auto of de baan vrij is en stuurt vervolgens zelfstandig naar de andere rijstrook.
De automatische parkeerfunctie (autopark) werkt prima, hoewel het systeem wat traag is en veel geluid maakt wanneer de auto stil staat om de wielen te draaien.
De Vehicle-to-Load-functie is handig voor het snel opladen van bijvoorbeeld een elektrische fiets en zal naar verwachting in de toekomst in veel meer auto’s beschikbaar zijn.

De Xpeng G6 Performance is absoluut een auto die je moet proberen voordat je een andere auto wilt gaan kopen.
De kans is groot dat je onder de indruk raakt van deze nieuwe verschijning op de Nederlandse wegen.

Foto’s Verhaal Andy Smulders / Persfoto.com

Geef een reactie