Dagje uit met de Solex

08-07-2022 NEWS; SOLEX RIJDEN; KOEPELHAL; TILBURG Een stukje nostalgie. Lekker fietsen en rijden op een oude Solex uit 1962. FOTO ANDY SMULDERS / PERSFOTO.COM

Lekker ouderwets rijden, alleen of met een groep, door het prachtige Brabantse landschap.
Touren zonder helm, met de wind door de haren en het ouderwetse brommende geluid van het authentieke motortje.
Terug in de tijd, waar men niet zo gehaast was als heden ten dage.
De Solextour is de oplossing.

Met een grote groep mensen huurde wij in Haarsteeg bij het bedrijf Van Den Brandt een 30 tal oude Solex fietsen met als startplaats de Koepelhal in Tilburg

Een stukje geschiedenis, wat is een Solex ?.

Solex was een Frans bedrijf dat vooral expertise had in de productie van carburateurs.
Het bedrijf was daarnaast beroemd geworden door de rijwielen met hulpmotor, die het tussen 1946 en 1988 produceerde onder de naam Vélosolex (in Nederland afgekort tot Solex).
De volledige bedrijfsnaam was Vélosolex S.I.F.A.C., Courbevoie, Seine.
Men begon in 1946 met de productie van 45 cc clip-on motoren en bromfietsen.
Het bekendst werd de kleine bromfiets met een motorblokje dat via een wrijvingswiel het voorwiel aandrijft.
In Nederland werden Solex-bromfietsen van 1948 tot 1969 in licentie gebouwd door de productiemaatschappij Van der Heem NV, in haar ENAF (Eerste Nederlandse Autorijwielen Fabriek) fabriek aan de Laakweg 142 in Den Haag.
Vooral in het begin van de jaren 60 waren Solexen erg populair bij meisjes, daar waar de Puch, de Kreidler Florett en andere bromfietsen bij de jongens erg in trek waren.

De Nederlandse exemplaren hebben dezelfde kleur als de Franse, namelijk zwart, maar er zijn in Nederland ook groene Solexen geweest (de Solex Economy, die lager geprijsd was), en de Solex Ami in de blauwe kleur.

Sinds 2008 zijn er in Nederland nog maar weinig mensen die op een Solex rijden.
Echter zijn er wel begin 21e eeuw een groot aantal recreatiebedrijven ontstaan waar Solexen te huur zijn, om daarmee een toertocht te maken.

Van den Brandt uit Haarsteeg is een van hen en op de afgesproken tijd werden de Solex Fietsen op een aanhanger vervoerd en op de juiste plaats opgesteld, om er eens een uur of 3 mee te gaan toeren door het Brabantse Landschap.

Daar kregen wij even een uitleg over de werking van de Solex en daarna gingen wij op pad om een 3 tal uur te genieten van deze ervaring uit de jaren 50.
Met de wind door onze haren op weg naar de eerste stop, een lokale bierbrouwerij voor een glaasje Alcohol vrij bier.
Dit alles is zeker aan aanrader om eens te gaan ervaren als het zonnig weer is.

Andy Smulders

Geef een reactie