NIO EL6 een slimme elektrische allround SUV

Deze week was het de beurt om met de NIO EL6 op pad te gaan.
De NIO EL6 is een elektrische SUV van het Chinese automerk NIO en het kleinere broertje van de NIO EL7, waar wij al eerder mee op pad zijn geweest.
De NIO EL6 biedt geavanceerde technologie, waaronder autonoom rijden en een krachtig batterij wisselsysteem, het NIO Power Swap Station.
De NIO EL6 valt op door zijn sportieve design, lange actieradius en indrukwekkende prestaties, wat het een sterke concurrent maakt in het EV-segment.
NIO ziet de elektrische modellen van de bekende premium merken als concurrentie, waarbij ze concurreren met de high performance, 4WD versies met veel opties.
Maar hoe bevalt een week rijden in deze opvallende premium bolide ?

Nio heeft 2 opties om de auto aan te schaffen.
1. Je koopt de auto met batterij, 75 kWh kost € 12.000,00 en de 100 kWh € 21.000,00
2. Je koopt de auto zonder batterij, maar sluit een abonnement af om je batterij te swappen bij een Nio Power Swap station.

Hoe je de swap ervaart als je zelf in de auto zit, is te zien in deze video
Met onze eerder geteste NIO ET5 Touring brachten wij de swap ook even in beeld

Prijs huur van de batterij per maand inclusief btw:
75 kWh € 169,00 en voor de 100 kWh € 289,00. 
De Power Swaps en stroom waren tot 1 april 2024 gratis, daarna ga je vast bedrag betalen voor iedere batterij swap en een prijs voor de geladen kWh minus de rest capaciteit in kWh van de ingeleverde batterij.
Je kan bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, deze maand kiezen voor een grotere batterij.
Je betaald dan de gehele maand het hogere tarief voor de duurdere batterij swap en kan daarna weer switchen naar het goedkopere 75 kWh batterij plan.
Later dit jaar komt er ook nog een 150 kW batterij beschikbaar, voor als je echt grote afstanden moet gaan afleggen.
Maar koop je een NIO met batterij en kies je niet voor het BaaS abonnement, dan kan je ook geen gebruik maken van de Nio Power Swap batterij wissel.

Onze NIO EL6 was voorzien van een long range 100 kWh batterij.

Technische data:
Kenteken: X-245-BT
NIO EL6 AWD
Kleur: Arctic Green
Prijs: € 76.900,00 Inclusief 100 kW batterij
Prijs: € 55.900,00 Exclusief batterij
Accu bruikbaar: 90 kWh
Accu capaciteit: 100 kWh
DC Snelladen tot 180 kW 
AC laden 11 kW
Acceleratie 0-100 km/u: 4,5 sec
Topsnelheid: 200 km/u
Actieradius: 529 km volgens de fabrikant
Totaalvermogen: 360 kW (489 pk)
Totaal Koppel: 700 Nm
Aandrijving: AWD 
Gewicht: 2.289 kg
Trekgewicht geremd: 1200 kg
Verbruik test: 1.131 km / 22,6 kWh / 100 km
WLTP Opgave Fabrikant gecombineerd: 22,3-20,4 kWh / 100 km

Exterieur

Het exterieur van de NIO EL6 trekt zeker de aandacht.
Wanneer de auto op straat geparkeerd staat, blijven voorbijgangers regelmatig stilstaan om de NIO EL6 van dichtbij te bekijken.
Soms staan er zelfs meerdere mensen om de auto heen te praten en te wijzen.
Vooral het LiDAR-systeem bovenop de auto, dat enigszins doet denken aan een taxibord, valt op, evenals de vele camera’s rondom de auto.
De voorkant van de auto is vormgegeven volgens het X-Bar-design, wat kenmerkend is voor het NIO-ontwerp.
De autoverlichting is er een van uitzonderlijke hoge kwaliteit, met een unieke blokvormige uitstraling op de weg.
De adaptieve Matrix LED-koplampen zijn uitgerust met talloze micron-formaat leds die afzonderlijk worden aangestuurd, waardoor de lichtverdeling zich automatisch aanpast aan de wegomstandigheden.
Ook het automatische grootlicht zorgt ervoor dat bepaalde delen van de weg extra worden verlicht zonder tegenliggers te verblinden, terwijl bijvoorbeeld verkeersborden beter zichtbaar worden.
Dit geeft niet alleen voor de bestuurder, maar ook andere weggebruikers naast je een helder zicht naar voren.
Daarnaast is de NIO EL6 uitgerust met Intelligente Adaptive Driving Beam (ADB)-koplampen, waarbij de lichtbundel zichtbaar meebeweegt tijdens het sturen.
Aan de achterzijde valt het Blade-achterlicht op, samen met het centrale remlicht, die de auto een elegante en herkenbare uitstraling geven welke typisch NIO is.
De vele geavanceerde camera’s van de NIO EL6 bieden een 360° HD Surround view system, wat manoeuvreren en parkeren, zelfs in complexe situaties, veilig en eenvoudig maakt.
Al de camera’s en sensoren (hardware) op de auto zijn in gebruik en de werking van Assisted Driving systemen zijn afgesteld op Europese wetgeving.
Als deze wetgeving in de toekomst wordt verruimd kan NIO de werking gemakkelijk verder uitbreiden via firmware over the air (FOTA) en software over the air (SOTA).
De verzonken deurgrepen en Soft-Close-deuren zorgen ervoor dat het openen en sluiten van de deuren moeiteloos verloopt, zelfs als de deur niet volledig dichtgedaan wordt, trekt deze zichzelf netjes in het slot.
De achterruitenwisser, geïntegreerd in de spoiler, draagt bij aan het strakke, minimalistische ontwerp en zorgt voor een helder zicht naar achteren.

De NIO EL6 is een auto die gezien wil en mag worden, met een design dat zowel opvallend als verfijnd is.

Interieur

Het interieur van de NIO EL6 is stijlvol en subtiel, zonder extreem te zijn ontworpen, en straalt een knusse en rustige sfeer uit.
Centraal in de auto bevindt zich het 12,8-inch AMOLED-scherm met hoge resolutie, dat een prominente plek inneemt.
Bovenop het dashboard danst Nomi vrolijk mee en is duidelijk stiller geworden vergeleken met eerdere testen, wat de rijervaring tegenwoordig alleen maar plezieriger maakt.
De NIO EL6 is uitgerust met een duidelijk Head Up Display en heeft 4 USB aansluitingen waarvan 1 USB-A en 3 USB-C aansluitingen.
Het grote glazen panoramadak, dat in tegenstelling tot veel andere panoramadaken wél geopend kan worden, zorgt voor een overdaad aan daglicht binnen in de auto.
Dit dak biedt een oppervlakte van meer dan 1 m² en kan over een lengte van wel 70 cm worden geopend, waardoor het bijna voelt alsof je in een cabriolet aan het rijden bent.
De voorstoelen zitten superfijn en zijn maar liefst 20-voudig verstelbaar.
Ze zijn uitgerust met verwarming, ventilatie en diverse massageprogramma’s.
In het uitgebreide comfortpakket zijn al deze functies ook beschikbaar voor de achterpassagiers.
De achterbank is zelfs elektrisch verstelbaar, zodat de achterpassagiers comfortabel achterover kunnen leunen.

De tweede generatie Lounge-passagiersstoel van NIO is merkbaar verbeterd en biedt een nieuw niveau van ontspanning en rust.
Met verwarming in drie zones, rugleuning, zitting en beensteun en een 22-voudige verstelling, kan de passagier met één druk op de knop de Lounge-modus activeren en in een ligpositie met voetensteun gaan rusten, ideaal voor lange ritten.

De sfeerverlichting van NIO, genaamd Waterfall Ambient Lighting, biedt 256 kleuropties en 10 kleurthema’s met kalmerende ademhalings- en ritmische effecten, waardoor je in een serene atmosfeer kunt reizen.

Een leuke touch is dat Nomi je welkom heet wanneer je instapt en direct de temperatuur en weersvoorspelling doorgeeft.
Ook de passagiers worden vriendelijk begroet bij het instappen.
Helaas ondersteunt de NIO nog geen Apple CarPlay of Android Auto en is Nomi nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar volgens NIO Nederland wordt hier hard aan gewerkt.

Display en Geluid

Het display van de NIO EL6 is helder, intuïtief en eenvoudig te bedienen, waardoor alle functies binnen handbereik liggen.
Dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp navigeer je moeiteloos door de verschillende instellingen en multimedia-opties.
Dit zorgt voor een ongeëvenaarde rijervaring waarbij technologie en gebruiksgemak hand in hand gaan.

Het geluidssysteem van de EL6 is niet alleen krachtig, maar draagt ook bij aan een meeslepende en verfijnde geluidsbeleving.
Het Immersive Sound System van NIO omvat maar liefst 23 hoogwaardige luidsprekers, strategisch geplaatst door het gehele interieur.
Met een gecombineerd vermogen van 1.000 watt vult het systeem de auto met een rijke, dynamische audiokwaliteit.
Elke reis wordt zo omgetoverd tot een complete zintuiglijke ervaring, waarbij de perfecte balans tussen diepe bas, heldere middentonen en sprankelende hoge tonen je volledig onderdompelt in een wervelend geluidslandschap.
Of het nu gaat om muziek, podcasts of het navigatiesysteem, het geluid klinkt glashelder en draagt bij aan de luxe en het comfort van de autorit.

Batterij Swappen in een NIO Power Swap Station

In de vroege ochtend sta ik bij het NIO Power Swap Station bij van der Valk in Tilburg, waar één van de tien NIO Swap Stations in Nederland is gevestigd en ook een Tesla V3 Supercharger station is te vinden.
Terwijl ik daar ben, zie ik drie NIO’s van Taxi Korthout aankomen rijden.
De taxichauffeurs zijn duidelijk enthousiast over de NIO en het snelle batterijwisselsysteem. Bert Korthout, eigenaar van Taxi Korthout, legt uit waarom hij voor NIO heeft gekozen bij het vernieuwen van zijn taxivloot.

“Wij hebben gekozen voor de NIO ET7 als vervanger van onze oude Mercedes E-Klasse taxi’s. De Mercedes E-Klasse heeft 20 jaar deel uitgemaakt van onze vloot, maar nu hebben we deze vervangen door zes NIO ET7’s.
Het grootste risico bij elektrische auto’s is de batterij, maar doordat je deze kan leasen in het NIO BaaS abonnement, loop je geen risico op hoge kosten als de batterij defect raakt.
Wat betreft comfort, ruimte en rijgedrag voldoet de NIO aan al onze eisen.”

De belangrijkste reden om voor NIO te kiezen, aldus Korthout, is echter het batterijwisselsysteem bij de NIO Swap Stations.
“In slechts 4 minuten en 40 seconden kun je weer meer dan 550 kilometer rijden.
Dat kan met geen enkele andere elektrische auto.”

Daarnaast heeft Taxi Korthout ook vijf NIO EL6’s met een hoge instap toegevoegd aan de vloot.
“Deze auto’s zijn ideaal voor ouderen-, zorg- en luchthavenvervoer, dankzij de ruime kofferbak en de hoge instap,” legt Korthout uit.

Het wisselen van de batterij in het NIO Power Swap Station is merkbaar sneller geworden. Waar het in het begin nog 5 tot 7 minuten duurde om een batterij te verwisselen, gebeurt dat nu al in slechts 3 minuten en 40 seconden, waarna je je rit kunt vervolgen.
Via het NIO-display in de auto geef je eenvoudig aan dat je een batterij wilt bestellen en start je de navigatie.
Je ziet meteen hoeveel batterijen er beschikbaar zijn in het NIO Power Swap Station en of er mensen voor je in de rij staan.

Bij aankomst zorg je ervoor dat de autodeuren gesloten blijven en dat je je veiligheidsgordel om hebt.
Druk op ‘start’ en de auto parkeert zichzelf, waarna de batterij wordt vervangen.
Je kunt direct zien hoeveel kWh je inlevert met de oude batterij en hoeveel kWh je erbij krijgt met de nieuwe.
Het proces is eenvoudig, overzichtelijk en snel.

Snelladen bij Fastned

Natuurlijk kan je nog niet overal gebruik maken van de snelle NIO Power Swap stations en zal je ook nog moeten opladen bij snellaadstations in Europa.
Wij gingen naar Fastned Kriekampen langs de A58 en daar haalde de NIO EL6 een laadsnelheid van 184 kWh bij een 42% SOC met een verwarmde batterij.

Thuis of Openbaar opladen

Thuis opladen gaat met 11kW met 16A bij de NIO EL6.
De Zaptec Pro laadpaal kan 22 kW aan met 32A, alleen ondersteund NIO 22 kW laden (nog) niet.
Dit is wel jammer wat veel premium merken hebben tegenwoordig standaard een 22 kW lader in de auto.

Rijervaring

De NIO EL6 voelt tijdens het rijden onmiskenbaar aan als een premium auto.
Het rijgedrag is voorspelbaar, en de rijhulpsystemen werken uitstekend en laten je nooit in de steek.
Vooral de beenruimte achterin is opvallend ruim.
De stoelen zijn comfortabel en de massagefunctie werd veelvuldig gebruikt, zowel op de voorstoelen als op de achterbank door onze kleinzonen.

De combinatie van de Five-Link voorwielophanging, de Multi-Link achterwielophanging en de Continous Damping Control zorgt voor een rijervaring die doet denken aan luchtvering.
Het veersysteem is uitermate comfortabel.

Een punt van verbetering bij de NIO EL6 is het automatisch uitschakelen van de richtingaanwijzer na het wisselen van rijbaan.
Wanneer je de autolane rijbaanwissel functie gebruikt, gaat de richtingaanwijzer automatisch wel uit, maar bij normaal rijgedrag is het knipperlichtgeluid te zacht.
Hierdoor merkte ik een paar keer te laat dat de richtingaanwijzer nog aanstond.
Dit probleem zou eenvoudig met een kleine software-update opgelost kunnen worden, door ook het knipperlicht automatisch uit te zetten als de rijbaanwissel heeft plaats gevonden, zonder dat het autolane rijbaanwissel functie is ingeschakeld.

Al met al is de NIO EL6 een hoogwaardige premium SUV.
Mijn vrouw grapte zelfs: “Waarom koop je deze auto niet voor mij?”
En eerlijk gezegd, waarom ook niet?
De NIO EL6 is in alle opzichten een blikvanger en heeft alle potentie om succesvol te worden op de Nederlandse markt.

Verhaal foto’s Andy Smulders / Persfoto.com

Geef een reactie